Biyogüvenlik Kabinleri operatörü, çevreyi ve ürünü korumak için tasarlanmıştır. Malzemeler/ürünler/numuneler işlenirken bulaşıcı aerosoller (parçacıklar) oluşturabilir. Aerosoller (parçacıklar); titreme, dökme, karıştırma ya da bir yüzey üzerinde başka bir sıvı içine sıvı bırakılarak veya bir sıvı ile yarı sıvı malzemeye enerji kazandıran herhangi bir aktivite ile oluşur.
Aerosol çapı en az 5 µm olan parçacıklar ve çapı 5-100 µm olan küçük parçacıklar çıplak gözle görünemez. Laboratuvar çalışanı parçacık üretildiğinden ve çalışma yüzeyindeki kontaminasyonun kendisi ve numunelere bulaşma ihtimalinin farkında olamayabilir.
Biyogüvenlik kabini doğru kullanıldığında laboratuvar kökenli enfeksiyonlar ve aerosole maruziyet nedeniyle çapraz kontaminasyonlarda oldukça etkili olduğu görünmüştür.
Yüksek verimli partikül filtresi (hepa filtre) ile 0,3 µm çapında ve daha büyük parçacıkları 99,97% oranında yakalar. Hepa filtre etkili bir tuzak olarak tüm enfeksiyon ajanlarını tutar ve mikroorganizma içermeyen egzoz havasını dışa atılmasını/verilmesini sağlar. Hepa filtre ürün koruması için kontamine çalışma yüzeyine filtrelenmiş havayı doğrudan verir.
Biyogüvenlik kabinlerinin performans kalifikasyonu ile ilgili hizmetlerimiz:
1- Hava Akış Hızı Ölçümü;
Biyogüvenlik kabinlerinin sınıflandırmalarına göre hava hızı, hız dağılımı ve hava akış yönlerinin çevre kullanıcı ve ürün arasında çapraz kontaminasyona neden olmayacak şekilde performans gösterdiğini standartların belirlediği test yöntemleri ile doğrulamaktır.
2- Hepa ve Ulpa Filtre Donanımı Sızdırmazlık Testi
Biyogüvenlik kabine bağlanan HEPA filtre sistemi, filtre contaları, yapı bağlantıları; yukarı akış yönünde bir aerosole maruz bırakılarak, aerosol geçişini ölçerek sızıntı için teste tabi tutulurlar.
3- Hava Akış Yönü ve Görselleştirmesi
Biyogüvenlik kabini içine gelen havanın, çalışma açıklığı boyunca ölü nokta olmaksızın ve geriye akış olmaksızın çalışma alanı içinde aşağıya doğru aktığını ve pencere üstünden, kenarlardan, bağlantı yerlerinden ve contalardan dışarıya hava kaçağı olmadığını göstermek amacıyla yapılır.
4- Kurulumun Değerlendirilmesi ve Alarm Fonksiyonları Testi
Biyogüvenlik kabini kurulumunun yerinde yapılıp yapılmadığı ve genel güvenlik fonksiyonlarının çalıştığını göstermek için bu test yapılmaktadır.
Cihazın imalatçısı tarafından verilen bilgiler ışığında, diğer performans testlerine ilave olarak, cihazın hava akışının, ön çalışma açıklığının ve cihazın belirli bir düzen içinde çalışması için ayarlanmış olan iç mekanizmasının performansını gösteren alarm sistemlerini test edilir. Test yapılırken cihaz sınıfları dikkate alınır.
LINKEDIN SAYFAMIZI TAKİP EDİN