Haberler

Dünya Sağlık Örgütü Laboratuvar Biyogüvenlik Kılavuzu 4 Yayınlandı

Temel belgeden ve konuya özgü yedi monografiden oluşan kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmiş 4. baskı LBM4, sistematik değerlendirme ve çeşitli paydaşlarla bir fikir birliği süreciyle beş yıl boyunca geliştirildi ve şimdi yayınlandı.

Dünya Sağlık Örgütü Laboratuvar Biyogüvenlik Kılavuzu (LBM), klinik ve halk sağlığı laboratuvarlarının tüm düzeylerinde ve diğer biyomedikal sektörlerde geniş kullanımda olup, en iyi uygulamaları sunan ve ulusal politika araçlarının üzerine inşa edildiği temeli sağlayan fiili bir küresel standart olarak hizmet etmektedir. 1983'te ilk baskısının yayınlanmasından bu yana.
 
Temel belgeden ve konuya özgü yedi monografiden oluşan kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmiş 4. baskı LBM4, sistematik değerlendirme ve çeşitli paydaşlarla bir fikir birliği süreciyle beş yıl boyunca geliştirildi ve şimdi yayınlandı.
 
Yaşam bilimi teknolojileri, 2004 yılında LBM üçüncü baskısının yayınlanmasından bu yana önemli ölçüde gelişti ve bu nedenle risk profilleri ve biyogüvenlik de var. Örneğin, polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ve diğer moleküler yöntemler, tercih edilen birincil teşhis testi olarak biyolojik ajanların çok daha riskli kültürünün yerini alarak artık geniş kullanımdadır.
 
Kanıta, yerel biyolojik risk değerlendirmesine ve personel yeterliliğine özellikle vurgu yapan LBM4, her tesisin uygun ve en etkili risk kontrol önlemleri kombinasyonunu almasına olanak tanıyan yeni bir yaklaşım sunar. Bu esneklik, geleneksel patojen risk grubu denklemi ve biyogüvenlik seviyesinin aksine, sınırlı kaynakların optimize edilmiş kullanımını sağlar.
 
Prosedürler ve titreler gibi planlanan çalışmanın tüm bağlamı, yalnızca patojenlerin doğal özelliklerine bağlı olarak değil, gerçek risk ve kontrol önlemlerinin belirlenmesinde dikkate alınmalıdır. COVID-19, hızlı teşhis testleri, geleneksel PCR ve virüs izolasyonunun, laboratuvar dışı ortamlardan her bir testin riskiyle orantılı yüksek kontrol önlemlerine kadar tamamen farklı biyo-denetim aşamalarında geniş çapta gerçekleştirildiği risk temelli yaklaşımın iyi bir örneğini sunar. .
 
LBM4, risk değerlendirmesi de dahil olmak üzere hem kapsayıcı teori hem de pratik rehberlik sağlar. Bu teknolojiden bağımsız yaklaşım, güvenlikten ödün vermeden tüm ülkelerde gerekli laboratuvar hizmetlerine ve yaşam bilimleri araştırmalarına çok istenen adil, yeterli ve sürdürülebilir erişime ulaşılmasına yardımcı olacaktır.
 
Ücretsiz indirmek için tıklayınız  WHO Laboratory biosafety manuel fourth edition
Paylaş: